Zgodnie z obietnicą zamieszcza przepis na chlebek bananowy. Jest to fajna opcja dla osób uprawiających sport, które wykluczyły ze swojej diety cukier w postaci skrystalizowanej.
Składniki:
- 2 duże lub 3 średnie banany
- 3 jajka
- 9 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczek cynamonu
- 3 łyżki miodu (lepiej płynny ale może też być skrystalizowany)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu rozgniatamy banany wraz z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia, cynamon i opcjonalnie wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ubitymi białkami jajek. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy przez ok 30 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Po ostygnięciu delektujemy się smakiem 😉
A tak wygląda efekt końcowy 😉