Przeszukując Internet natrafiłem na ciekawy przepis kulinarny na grillowanego kurczaka z rozmarynem. Wbrew pozorom drób jest bardzo bogaty w białko. Zaledwie 100g tego mięsa to połowa dziennego zapotrzebowania typowego biegacza na proteiny. Możliwość zastosowania kurczaka praktycznie jest nieograniczona w diecie biegacza, szczególnie dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Drób można ugotować na parze, upiec w piekarniku czy nawet grillować.
Składniki (porcja na ok. 2 osoby):
- ok. 60-70 dag piersi z kurczaka
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka mleka (1,5% tłuszczu)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- posiekany rozmaryn
- 1/2 szklanki tartego sera (np. parmezan, provolone)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Umyte i podzielone piersi z kurczaka nacieramy rozmarynem. Następnie kładziemy na mocno rozgrzanym grillu. Obok można położyć pomidorki i pokrojoną w średniej grubości plastry cebulę. Całość doprawiany solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Po około 2 minutach pomidorki powinny być gotowe. Mięso i cebulę należy grillować ok. 4 minuty z każdej strony.
Kolejno należy zagotować mleko dodając mąkę ciągle mieszając. Dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu przez około minutę, aż zgęstnieje. Na talerzu układamy kurczaka, pomidorki oraz cebulę i całość polewamy przygotowanym sosem.
Jedna porcja zawiera ok.:
- wartość energetyczna – 300 kcal
- węglowodany – 15g
- białko – 45g
- tłuszcz – 7g