Każdy biegacz dobrze wie jak ważny jest makaron w jego diecie. Duża dawka węglowodanów na kilka dni przed ważnymi zawodami potrafi dodać energii. Do tego dodamy smacznego łososia i mamy pyszną oraz łatwą w przygotowaniu potrawę.
Ryby są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Poza tym zawierają kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na nasz wzrok, oprawiają pamięć i koncentrację oraz działają antydepresyjnie. Ponadto ryby są cennym dowozem minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: fosfor, selen, magnez, wapń czy jod. Jest to też źródło łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego przez nasz organizm białka. Mięso ryby dostarcza także dużo witamin takich jak A (poprawia kondycję skóry), D (wzmacnia kości), E (usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki) oraz szereg witamin z grupy B (wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację).
Składniki na makaron z łososiem (porcja na ok. 2 osoby)
- ok. 500 g surowego lub wędzonego łososia (filet)
- makaron typu penne lub pappardelle
- pęczek świeżego szpinaku lub kostka mrożonego w liściach
- 2 ząbki czosnku
- śmietana 18%
- ok. 50 ml białego wina
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
- kilka kaparów
- oliwa z oliwek
- pomidorki koktajlowe dla ozdoby
Przygotowanie
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek należy podsmażyć szpinak dodając kolejno rozgnieciony czosnek i sok z cytryny. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz podlewamy białym winem. Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonego w sporą kostkę łososia oraz kilka kaparów. Rybę należy smażyć krótko, żeby za bardzo nie wysuszyć mięsa. Na koniec dodajemy 18% śmietanę i dusimy całość przez 5-10 minut. W międzyczasie należ ugotować makaron – najlepiej al dente. Danie na patelni powinno być już gotowe. Na koniec proponuję posmakować i sprawdzić czy ilość przypraw jest odpowiednia i ewentualnie dodać więcej. Danie najlepiej podawać w małej miseczce lub na głębokim talerzu. Na makaron kładziemy porcję łososia ze szpinakiem i przyozdabiamy pomidorkami. Proponuję do dania podać białe, wytrawne wino.
Smacznego!