Jakiś czas temu wpadł mi w ręce bardzo apetyczny przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym i pesto (z orzechów lub bazylii). Z czystej ciekawości postanowiłem wypróbować jak to smakuje. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zawiera wymyślnych składników. Sam efekt smakowy jest wyśmienity. Polecam to danie szczególnie przed ważnym dla Was biegiem. Poniżej znajdziecie składniki i sposób wykonania.
Składniki na makaron z kurczakiem (porcja na ok. 2-3 osoby):
- 500 g dowolnego makaronu – ja polecam świderki lub kokardki
- 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 nieduża cebula (dla zwiększenia ostrości może być czerwona)
- ok 10 suszonych pomidorów z zalewy (mogą być w zalewie z przyprawami)
- 1 duża lub małe cukinie
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3-4 kapary
- oliwa z oliwek
Pesto orzechowe
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- kilka orzechów włoskich
- ok 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (najlepiej wyciśnięty przez prasę)
- sól
- pierz
Pesto bazyliowe
- listki świeżej bazylii
- ok 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (najlepiej wyciśnięty przez prasę)
- orzeszki ziemne lub piniowe
- ok 50 g tartego parmezanu
- sól
Przygotowanie
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Najlepiej jeśli będzie w postaci al dente, wtedy posiada wyższy indeks glikemiczny. W międzyczasie posiekaj cebulę i pokrój w kostkę cukinię oraz kurczaka. Następnie rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj kolejno cebulę i cukinię a po kilku minutach (ok 4-5 min) kurczaka. Podsmaż wszystko razem i jak kurczak zacznie się lekko rumienić zalej śmietaną kremówką. Pamiętaj, żeby śmietanę wcześniej zahartować, żeby się nie zważyła na patelni. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i gotuj ok 10 minut. Po tym czasie dodaj drobno pokrojone pomidory i dorzuć kapary.
Teraz zajmiemy się przygotowaniem pesto. Wszystkie składniki dla wybranej wersji orzechowej lub bazyliowej umieść w jednym naczyniu z zmiksuj np. blenderem na gładką masę. Gotowe.
Na talerz nałóż makaron polej sosem i podawaj w orzechowym lub bazyliowym pesto.
Smacznego!